De Nederlandse kerk in Rome

stedentrip Rome

Soms verbaas ik mezelf over de dingen die ik allemaal niet weet. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat niet alles kunt weten – dat moet je denk ik ook niet willen. Desondanks heb ik wel het idee dat ik redelijk goed op de hoogte bent van de normale zaken. Laatst werd ik echter geconfronteerd met het tegendeel. Je herkent het misschien wel. Ik zat op mijn telefoon wat nieuwsartikelen te lezen in de trein. Ineens kwam ik een interessant stuk tegen. Het ging over de Nederlandse kerk in Rome. Ja, dat las je goed. Er staat dus serieus een Nederlandse kerk, Fries om precies te zijn, in de hoofdstad van Italië. 

Ik kan me voorstellen dat jij dit nieuwsbericht niet gezien hebt vorige week. De reden waarom ik het tegenkwam? Van de winter ga ik op stedentrip Rome. Om een beetje op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen daar, heb ik een Google Alert aangezet. Zeker na het nieuws dat toeristen niet meer mogen zitten op bijvoorbeeld de Spaanse Trappen, wil ik goed op de hoogte blijven voordat ik op stedentrip Rome ga. Anywayz, genoeg daarover! Vandaag zal ik je up to speed brengen over de Nederlandse kerk in Rome.

De kerk van de heilige aartsengel Michael

Rome heeft natuurlijk een bijzondere status als stad. Vlakbij is immers het Vaticaan te vinden waar de heerser van het Rooms Katholieke rijk gevestigd is. Het zal je daarom niet verbazen dat veel Europeanen in de Middeleeuwen op pad gingen om het centrum van hun geloof te bezoeken. Dat was ook het geval voor veel Nederlanders. In de vroege Middeleeuwen was de kerk van Santi Michele e Magno (de kerk van de heilige aartsengel Michael en de christelijke martelaar Magnus) een populaire ontmoetingsplek voor pelgrims, toeristen, gelovigen en nieuwsgierige mensen vanuit Nederland. 

Daarom is sinds 1987 deze oude, populaire kerk van oorspronkelijk de Friezen in het gebruik van de Nederlandse gemeenschap vlakbij Sint Pieter. Kort geleden was wat restauratiewerk vereist. Zoals te verwachten kost het behoorlijk wat geld om een oud bouwwerk uit de Middeleeuwen in goede staat te houden. Dankzij het Willibrordcentrum in Rome en de Vrienden van de Friezenkerk in Rome (een organisatie in Nederland) kon de kerk gerestaureerd worden. 

Eindelijk weer kerkklokken

Een belangrijk aspect van de Friezenkerk zijn vanzelfsprekend de klokken. Helaas waren de klokken al jaren stil vanwege de slechte staat. De schenking van de organisaties uit Rome en Nederland hebben het mogelijk gemaakt om de kerkklokken te restaureren. Natuurlijk is dat nog niet het einde van het proces. Er zijn inmiddels al inspecteurs geweest om te controleren of de Friezenkerk nog wel veilig was. Dat is allemaal redelijk soepel verlopen. 

In het nieuwsbericht van vorige week stond overigens nog vermeld dat de klokken zondag 24 november weer voor het eerst zullen luiden. En laat dat nou precies rond dezelfde tijd zijn als ik op stedentrip naar Rome ga! Ik kijk er nu al ontzettend naar uit om die Nederlandse kerk in Rome te bewonderen. Ben je net als ik ook zo’n fan van geschiedenis, bouwkunst en dergelijke? Dan raad ik je aan om ook snel een stedentrip Rome te boeken. Zelf heb ik Bebsy hiervoor gebruikt. Mijn hotel zit lekker in het centrum. Hierdoor zal een ommetje naar de Friezenkerk geen enkel probleem zijn!