Hoe mijn ideale kroeg eruit ziet

houten vloeren

Veel van mijn favoriete bezigheden in dit leven groeperen zich rond de omgeving van de kroeg. De kroeg is een plek waar mensen hun vreugde vieren, maar ook waar ze hun verdriet verdrinken. Ik beleefde er de mooiste momenten in mijn leven. Bijvoorbeeld toen ik er Nederland met 5-1 van Spanje zag winnen in 2014. Ook zakte ik er weg in het diepste moeras des levens, toen ik zwijgend mijn geest troebel zoop nadat mijn vriendin het had uitgemaakt. Buiten deze hoogte- en dieptepunten, geniet ik echter vooral van de kroeg als er niet zoveel aan de hand is. Nergens kabbelt de rivier van het leven zo heerlijk traag voort als in de kroeg. Een hele dag slap ouwehoeren over politiek, maatschappij en sport. Dat is het mooiste wat er is. In deze blog vertel ik wat de kroeg nog meer tot de mooiste plek op aarde maakt.

Een sfeerimpressie van de ideale kroeg

Houten vloeren, glazen pullen en een rookgordijn van sigarettenrook. Zo ziet de ideale kroeg eruit. De bar wordt bemand door een vrouw van middelbare leeftijd. Ze heeft wallen en rimpels, waaraan je kunt zien dat ze al veel heeft meegemaakt in dit leven. Ze spreekt je aan met ‘schat’ en ze heeft een nauwelijks verstaanbaar accent. De muren hangen vol met lokale trofeeën en versieringen. Een ingelijste bekeuring voor wildplassen bijvoorbeeld die Lamme Arie heeft gekregen, of een vaantje van de keer dat lokale voetbalclub De Rauwdauwers met 11-0 verloor van de A-jeugd van FC Emmen. Dit geeft een café karakter. Als je even niets weet om over te ouwehoeren, kun je de lokale kroeglopers uithoren over de verhalen achter deze ornamenten. Dan is het meteen gezellig.

Er dreigt gevaar voor de ideale kroeg

De typische kroegsfeer ligt echter onder vuur. Eerst was er het rookverbod, waardoor een van de vormen van zelfvernietiging (een onmisbare waarde van de kroeg) onmogelijk werd gemaakt. Daarnaast worden de houten vloeren en het bijpassende meubilair tegenwoordig vaak vervangen door hip IKEA-achtig meubilair. De muffe schemerlamp moet wijken voor led-licht, soms zelfs in verschillende kleuren. Ik ken bijvoorbeeld een kroeg met groen licht achter de bar, waardoor de flessen sterkedrank baden in een onnatuurlijk licht. Ik wil mij ferm uitspreken tegen deze ‘hipsterficatie’ van de Nederlandse kroeg. Het enige waarin flessen drank moeten baden, is in een gezond dosis braaksel van de keer toen Lamme Arie de fles in zijn handen kreeg en hem in één keer leeg probeerde te drinken.