Het verduurzamen van de productie van palmolie voor een betere voedselindustrie!

Tegenwoordig zijn we ons steeds bewuster aan het worden van onze voeding. We houden niet alleen bij wat we eten, we kijken ook steeds meer naar waar de producten nu precies vandaan komen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer mensen dan voorheen te vinden die alleen biologische producten eten of bijvoorbeeld vegetarisch zijn. Ook weten we vaak niet wat er nu precies in ons voedsel is verwerkt. Een voorbeeld hiervan is palmolie, een van de meest gebruikte plantaardige oliën wereldwijd. Er is erg veel te spreken over de verwerking en productie van palmolie, maar zijn er vele organisaties aan het werken naar een gecertificeerde duurzaming van deze industrie, om uiteindelijk een meerwaarde te kunnen bieden in de voedselindustrie. Er is namelijk een erg grote vraag naar plantaardige oliën, die met de verduurzaming van de palmolie-industrie voldaan kan worden. In dit blog vertellen we je hier graag meer over!

De huidige situatie van de palmolie-industrie

Palmolie wordt erg veel gebruikt in ons voedsel. Fabrikanten gebruiken het product bijvoorbeeld bij het produceren van frituurolie, bij het bereiden van chips, maar is er ook palmolie verwerkt in koekjes, kruidenmelanges en nog veel meer! Het nadeel is dat er nog niet altijd een duidelijk beeld in kaart is gebracht van de huidige productie en is het niet altijd duidelijk waar de palmolie nu precies vandaan komt. Hedendaags vindt er veel palm oil deforestation plaats, ontbossing van de palmolie plantages, waardoor er verspilling plaatsvindt en er niet duurzaam wordt omgegaan met de olie. 

EPOA, European Palm Oil Alliance, zet zich samen met hun boeren in om de ontbossing van de plantages tegen te gaan en voeren zij een actief beleid uit. EPOA wilt er namelijk voor zorgen dat er vanaf 2020 voor honderd procent wordt gewerkt met gecertificeerd duurzame palmolie, om vervolgens te verwerken in onze voeding.

De missie van EPOA

The European Palm Oil Alliance heeft een missie om in 2020 honderd procent van de productie en verwerking van palmolie te verduurzamen en te certificeren. Met deze certificering kan er gezorgd worden voor een duurzame productie van palmolie, wordt er ontbossing tegengegaan en kan de verantwoordelijke productie van palmolie zorgen voor een meerwaarde binnen de voedselindustrie, om de vraag naar plantaardige oliën te kunnen veroorloven.

EPOA brengt regelmatig bezoeken aan de boeren en draagt graag een steentje bij tijdens een werkdag. Ze evalueren gezamenlijk met de boer hij de productie verloopt, waarna zij ook het beleid zullen blijven steunen en zoveel mogelijk mensen willen bereiken met de missie, om een verduurzaming te realiseren in de palmolie-industrie!

Dit bericht is geplaatst in Tip . Bookmark de link .