Een beter bewaakt huis

Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn studententijd in een groot appartementencomplex vol met andere studenten woonde. We hadden een gezamenlijke Facebookgroep waar vragen konden worden gesteld en problemen werden aangekaart. Er was een periode in de winter waar er een ontzettend probleem was met inbraken. Ons studentencomplex lag relatief afgelegen in Amsterdam en de straten waren niet altijd supergoed verlicht. Daarbij was er het probleem dat veel studenten vaak hun deuren niet op slot deden als ze naar bed gingen in de nacht. Nadat er in meerdere kamers was ingebroken begon ik natuurlijk extra te letten op het sluiten van mijn deur.

Gelukkig had ik het voordeel dat het slechts een kleine studentenkamer was en ik me alleen hoefde te herinneren een zware deur op slot te doen. Maar momenteel leef ik in een veel groter huis en daar zijn een heleboel deuren en ramen die ik dagelijks moet controleren of ze op slot zijn. Daarom ben ik veel bezig met het beter bewaken van mijn huis. Ik heb een aantal manieren om mijn huis goed te beveiligen die ik in dit artikel wil bespreken.

Glas

Ten eerste heb ik van al mijn ramen dubbel glas gemaakt, ook van de kleine ramen in bijvoorbeeld mijn badkamer. Een slimme inbreker hoeft maar één zwak punt te vinden om misbruik van te maken en hij kan erin komen. Het voordeel van dubbel glas of HR glas is dat het veel sterker is en als het gebroken wordt een gigantische knal geeft die afschrikkend werkt en mensen waarschuwt. Je kunt het glas vervangen of laten vervangen door een glaszetter.

Alarmsysteem

Ik heb er ook voor gekozen een alarmsysteem te installeren. Op deze manier hoef ik me minder zorgen te maken als ik weg van huis ben. Het alarmsysteem zal de inbreker zeker afschrikken en ook mijn buren en de politie waarschuwen. Desondanks zijn er veel inbrekers die zelfs met een afgaand alarmsysteem nog snel iets waardevols mee te grissen. Laat daarom geen telefoons of portemonnees op het kastje naast de voordeur liggen maar zorg dat als je weg bent alle waardevolle spullen zijn weggestopt in lades en kasten.

Dagelijkse controle

Het grootste risico op inbraak is wanneer je nalaat om een deur op slot te doen of een raam open laat staan. Controleer daarom altijd als je weggaat of voordat je naar bed gaat of alles dichtzit en op slot is. Ook tijdens de warme zomerdagen waar meestal meer ramen en deuren openstaan is dit belangrijk.