Ditigale Nomade in Bali

Een aantal jaar geleden ging ik op vakantie naar Bali. Het was een fantastische tijd en ik ontmoette heel veel nieuwe vrienden in het hostel waar ik verbleef. Helaas ging ik zelf maar twee weken en vloog de tijd om. Ik kwam mensen tegen in het hostel die daar al paar maanden waren en in totaal meer dan twee jaar aan het reizen waren. Dit leek mij fantastisch, dus ik vroeg ze hoe ze dit deden financieel gezien. Het bleek dat ze geld konden verdienen tijdens het reizen doordat ze online werkten en dus alleen hun laptop nodig hadden. Ze waren wat we nu digitale nomaden noemen. Mensen die reizen en tegelijkertijd digitaal online hun geld verdienen, locatie onafhankelijk.

Werken op je laptop

Dit leek mij ook wel wat dus in de jaren erna zocht ik manieren om een digitale nomade te worden. Uiteindelijk werd ik succesvol en nu werk ik ook online via mijn laptop. In dit artikel wil ik vertellen hoe het is om te leven als digitale nomade. Ten eerste is het natuurlijk fantastisch dat het zoveel vrijheid geeft. Omdat ik zo verliefd was geworden op Bali ben ik nu een paar maanden per jaar in Bali en aan het reizen in Zuidoost-Azië. En ik kan gewoon lekker doorwerken. Je moet natuurlijk wel de discipline opbrengen om ook echt dagelijks te werken anders ben je zo zonder geld. Wanneer je met allemaal leuke mensen in een hostel zit die gewoon op vakantie en elke dag leuke dingen willen doen is het moeilijk om nee te zeggen en niet mee te gaan om te werken.

Eenzaamheid

Digitale nomade zijn kan ook nadelen met zich meebrengen. Je bent tijdens het reizen veel weg van je familie en vrienden. Je ontmoet veel nieuwe mensen die vrienden worden maar omdat je vaak na een paar weken weer andere kanten op reist bouw je niet echt hele diepe banden. Een ander nadeel is dat het lastig kan zijn in vreemde landen om belangrijke zaken te regelen. Het kan erg eng zijn als je in een tweede wereldland aan het reizen bent en medische hulp nodig hebt terwijl je de taal niet spreekt. Maar ook wanneer je laptop kapotgaat en je een macbook reparatie nodig hebt kan het lastig zijn dit in een vreemd land te regelen. En zonder je laptop kun je natuurlijk geen geld verdienen.

Al met al is leven als digitale nomade hartstikke leuk maar net als alles in het leven heeft het ook zo zijn nadelen. Maar met de vrijheid die je hebt kun je natuurlijk ook altijd een paar maanden gewoon vanuit huis werken. En als je eenzaam bent kun je naar een co-working space.