Alles loopt op wieltjes – ook de werkvloer

steekwagens

Voor veel bedrijven is november vaak de aankondiging van de drukste maand van het jaar: december staat namelijk voor de deur. Om te zorgen dat alles in goede banen verloopt is enige voorbereiding vereist. Dat geldt overigens niet alleen voor bedrijven. Ook jij en ik als “gewone” mensen zijn al druk bezig om alles op wieltjes te laten lopen. Zo ben ik druk een kerstmenu aan het samenstellen, kleinigheidjes kopen voor een spel en de nodige versiering aan het inslaan. Ja, ik heb het virus al aardig te pakken. Stiekem moet dat ook wel. Als je namelijk laat bent met de voorbereiding, dan zal niet alles soepel verlopen – zelfs niet op de werkvloer. Daarom staat dit ook centraal in mijn blog vandaag!

Goede voorbereiding is het halve werk

Eind september begint de gekte al: de eerste kerstnummers worden ironisch gedraaid en al het snoepgoed van Sinterklaas ligt al in de winkels. We zijn dan inmiddels hard op weg naar het einde van het jaar. Wanneer je onnodige stress wilt voorkomen met de feestdagen, dan raad ik je aan jezelf of jouw bedrijf goed voor te bereiden. Heb je bijvoorbeeld kleine kinderen? Bestel dan op tijd alle cadeautjes. Ook op de werkvloer kun je de nodige maatregelen treffen. Inventariseer bijvoorbeeld hoe het gesteld is met alle hulpmiddelen. Overleven die het nog een hoogseizoen of zijn de steekwagens, rolcontainers en pallets toch echt wel aan vervanging toe? Wat er ook besteld moet worden, doe dit in ieder geval op tijd. Anders kan je bestelling verdwaald raken in de rompslomp en gekte van de feestdagen. In dit geval is goede voorbereiding bijna meer dan het halve werk!

Strakke planning met ruimte voor fouten

Mijn andere toptip? Maak van tevoren een strakke planning. Pas echter op dat je het niet “te strak” maakt. Een menselijk foutje is namelijk zo gemaakt. Voor mijzelf betekent dat bijvoorbeeld het volgende: ik haal het weekend voor kerst alles in huis, behalve de versproducten. Die haal ik de dag van kerstavond. Als ik dan namelijk nog iets anders ben vergeten, dan kan ik die gelijk halen. Zo voorkom ik dat ik misgrijp! Ik creëer dus altijd een strakke planning, met ruimte voor fouten. Binnen een bedrijf is het ook handig om een beetje speling te hebben, indien niet alles gestroomlijnd verloopt. Houd bijvoorbeeld rekening met de kans op ziekmeldingen of problemen met het leveren van producten/materialen. Dan bespaar je jezelf rond de drukste periode van het jaar aanzienlijk wat stress!